Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları Nelerdir?

Kurumsal sosyal sorumluluk (CSR), bir şirketin finansal amaçlarının ötesine geçme ve toplumun iyiliğine katkıda bulunma çabalarını ifade eder. Esasen bu, işletmelerin uygulamalarında sosyal açıdan daha bilinçli ve etik olmalarının bir yoludur. Gelin birlikte şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından bazılarını daha yakından bakalım.

Çevresel Girişimler

Şirketler yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, atıkları azaltmak ve malzemeleri geri dönüştürmek gibi çevre dostu uygulamaları benimseyebilir. Ayrıca ağaç dikme girişimlerine, sahil temizleme çalışmalarına katılabilir veya çevre dostu etkinliklere sponsor olabilirler.

Hayırseverlik

Şirketler kârlarının bir kısmını hayır işlerine yardım yapabilirler. Örneğin, TOMS shoes satın alınan her bir çift ayakkabı için ihtiyacı olan bir çocuğa bir çift ayakkabı bağışlamaktadır.

Gönüllü Çalışma Programları

Şirketler ücretli izin sunarak veya hayırsever katkılarını eşleştirerek çalışanlarını hayırsever kuruluşlar için gönüllü olmaya teşvik edebilir. Örneğin Google, çalışanlarının iş zamanlarının %20’sini önemsedikleri bir amaç için gönüllü olarak geçirmelerine olanak tanıyan bir programa sahiptir.

Sosyal Aktivizm

Şirketler, değerleriyle örtüşen sosyal konularda tavır alabilirler. Örneğin, Nike kampanyalarında farklı geçmişlere ve yeteneklere sahip sporculara yer vererek çeşitliliği ve kapsayıcılığı teşvik etmeyi amaçlamıştır.

Özetle, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri, işletmelerin çevrelerindeki dünya üzerinde yarattıkları etki için sorumluluk almaları ile ilgilidir.

Türkiye’de Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları

Ülkemizdeki birçok şirket toplumun iyiliğine katkıda bulunmak için önemli adımlar atıyor. İşte Türkiye’deki önemli kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarından bazı örnekler; 

  • Coca-Cola‘nın “Sıfır Atık” projesi: Çok uluslu bir içecek şirketi olan Coca-Cola, faaliyetlerinin çevresel etkilerini azaltmak için Türkiye’de bir “Sıfır Atık” projesi başlattı. Bu girişim sayesinde geri dönüşüm programlarını uygulamaya koymuş ve Türkiye’deki atık toplama ve geri dönüşüm altyapısını iyileştirmek için atık yönetimi şirketleriyle ortaklık kurmuştur.
  • Migros, gıda israfının önlenmesi ve satış fazlası gıdaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yürüttüğü ‘Gıdaya Saygı’ projesinde yeni bir uygulama başlattı. Şirket, Fazla Gıda A.Ş. işbirliği ile tamamen web tabanlı bir portal üzerinden, gıda bağışı için ayırdığı ürünlerle gıda taleplerini eşleştiriyor. Böylece bağışladığı tüm gıdaların doğru adreslere ve yüksek kalite ile ulaştığından emin oluyor.
  • Boyner, National Geographic ile birlikte “Bugün Var, Yarın Yok Olmasın” diyerek, KuzeyDoğa Derneği’nin Sarıkamış Ormanlarındaki doğal yaşamı destekleme projesine ve bölgede yaşayan vaşak, bozayı ve kurt gibi türlerin korunmasına katkıda bulunuyor.
  • BSH tarafından daha iyi bir gelecek inşa etmek amacıyla teknolojinin gücünden yararlanan lise öğrencisi girişimcileri, kod yazarlarını ve inovasyon alanındaki fikir önderlerini desteklemek amacıyla gerçekleşen yarışmadır.
  • Toplumların gelişmesi, sürdürülebilirliğini koruması için en önemli unsur, kültür ve sanat etkinliklerinin kitlelere ulaşabilmesi ile sağlanır. Türkiye İş Bankası, kültür sanat projeleri ile hem sanata ve sanatçıya destek olur hem de her bir bireyin sanatsal faaliyetlere katılmasını destekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir