Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Dijital teknolojilerin ve sosyal medya kullanımında yaşanan artışla birlikte çağımızın en önemli sorunlarından biri olan teknoloji bağımlılığı ilerleyen zamanlarda daha sıkça konuşacağımız konuların arasında başta yer alıyor. Teknoloji bağımlılığı isminden da anlaşılacağı üzere telefon, bilgisayar, akıllı cihazlar, tabletler ve benzeri gibi dijital cihazların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasıyla meydana gelen bir bağımlılık türünü tarif ediyor.Teknoloji bağımlılığın bize olan etkilerinin ise daha çok üzerinde durmakta fayda var. Gelin hep birlikte teknoloji devrinin önemli bir yansıması olan teknoloji bağımlılığına daha yakından bakalım.

Teknoloji Bağımlılığının Çeşitleri Nelerdir?

Teknoloji kullanımıyla oluşan bu bağımlılık türünde hangi bağımlılık faaliyetlerini görebiliriz? Teknoloji bağımlılığının farklı türleri şu şekilde karşımıza çıkabilir;

  • Oyun bağımlılığı
  • Sosyal medya bağımlılığı
  • Alışveriş bağımlılığı
  • Video-içerik tüketimi bağımlılığı
  • Şans oyunları ve kumar bağımlılığı

Teknoloji Bağımlılığı Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor? 

Gün boyunca elimizden kısa süreli olarak düşürdüğümüz ve yoğun olarak kullandığımız akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Dijital oyunlara, uygulamalara ve sosyal medya platformlarına kısacası her alandan dijital içeriklere ilginin artması, bu araçlara giderek daha bağımlı hale gelmemize neden oluyor. 

Uzun süreli olarak ekrana bakmanın ve teknoloji ürünleri ile çok fazla zaman geçirmenin vücudumuza yansımaları ise elbette beklenmedik bir durum değil. Teknoloji bağımlılığı vücudumuzu hem psikolojik hem de fiziksel olarak olumsuz etkiliyor. 

Psikolojik etkilerine bakıldığında, zamanının büyük bir bölümünü teknolojiye ayıran kişilerin sosyal ortamlardan kendilerini izole etmeleri ve daha fazla yalnızlaşmalarına bağlı olarak çeşitli psikolojik rahatsızlarının görülme ihtimali de artıyor. Teknoloji bağımlılığın psikolojik etkilerinden bir diğer ise kişilerin zaman kavramını büyük ölçüde yitirmeleri. Kişiler özellikle yapılacak işlerini ve görüşmelerini sürekli olarak erteleme, önceliklerini belirleme noktasında güçlük çekme ve planlama yaparken zorlanma gibi birçok olumsuz durumla da karşı karşıya gelebiliyorlar. 

Teknoloji bağımlılığı hareketsiz bir yaşama neden olması dolayısıyla önemli bir sağlık problemi olan obezite riskini de çok daha açık bir hale getiriyor. Uzun süre evde ekran karşısında vakit geçiren gençler ve çocuklar için ileride obezite kaçınılmaz hale geliyor. Ayrıca ekran başında sağlıksız atıştırmalıklardan abur cuburlara kadar sağlık açısından tüketimi sakıncalı olan pek çok ürünü daha çok ve kolay tüketir hale geliyoruz Obezite ile mücadelenin aslında teknoloji bağımlılığı ile yakından ilişkisi olduğu artık hepimizin bildiği bi gerçek. 

Uzun süre ekran karşısında vakit geçirmenin bir diğer olumsuz etkilediği organımız ise elbette gözlerimiz. Ekrana uzun süre bakmak göz sağlığı açısından bakıldığında göz kuruluğu başta olmak üzere sulanma, batma, yanma gibi birçok şikayete neden oluyor.Teknoloji çağının içine doğmuş çocuklar ve gençler için özellikle görme ile ilgili sorunların ciddiye alınması gerekiyor. 

Teknoloji bağımlılığın vücudumuza etkileri elbette bunlarla sınırlı değil. Uzun süre boyunca dijital bir dünyada vakit geçirmenin bize yansıyacak diğer etkilerini şu şekilde toplamak mümkün;

  • Baş, boyun ve sırt ağrıları
  • Uykusuzluk (insomnia)
  • Kişisel bakımın ihmal edilmesi
  • Kalp-damar rahatsızlıkları
  • Karpal tünel sendromu
  • Ani duygu değişimleri
  • Anksiyete ve depresyon

Dijital Gen sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Çocuklar için Gelecek çocuklarımıza teknolojinin doğru kullanıldığında sunduğu faydaları gözler önüne seriyor. Siz de Çocuklar için Gelecek hakkında detaylı bilgi edinmek için www.cocuklaricingelecek.com adresinizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir