Eğitimde Kullanılan Yeni Nesil Teknoloji Uygulamaları Nelerdir?

Son yıllarda teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler, gelişmiş eğitim sistemlerinin oluşmasında en önemli faktördür. Teknoloji kullanımı yalnızca belli alanlarda sınırlı olmamakla birlikte özellikle eğitimde faydalı uygulamalar ile karşımıza çıkmaktadır. Farklı bir deyişle, birbiri ile yakından ilişkili eğitim ve teknoloji kavramları geleneksel öğrenme biçimlerini farklı bir noktaya taşımakta ve eğitimi daha verimli hale getirmektedir. Örneğin akıllı tahta, projeksiyon ve tablet gibi cihazlar bugün sınıflarda görmeye bir süredir alışkın olduğumuz teknolojik aletler arasında yer alıyor. Teknolojide kat edilen yol ne denli büyük olursa bu gelişmelerin eğitime olan yansımaları da o derece büyük olacaktır. Kısacası eğitime yeni teknolojiler eklenmeye devam edildikçe eğitime olan katkısı da  giderek artacaktır. 

Peki yeni nesil teknolojilerin sıkça gündeme geldiği son yıllarda özellikle eğitim alanında aktif bir şekilde kullanılan uygulamaları düşündüğünüzü farz edelim. Aklınıza öncelikle hangi teknolojiler gelir ya da hangi uygulamaların hem öğrenciler hem de eğitimciler için faydalı olacağını düşünüyorsunuz? Gelin günümüzde ve yakın gelecekte sıkça bahsedeceğimiz eğitim teknolojilerini daha yakından inceleyelim. 

Yeni Nesil Eğitim Teknolojileri 

Günümüzde artık öğrencilerin bilgiye erişim ve öğrenmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan, eğitimi  daha ilgi çekici ve akılda kalıcı hale getiren öğretme biçimleri arasında yer alan motion graphics ve dijital öykü son dönemlerde oldukça dikkat çeken tekniklerden bazıları. Derslerin hareketli grafikler üzerinden anlatılmasına olanak sağlayan bu uygulamalar sayesinde öğrencilerin dikkatleri dağılmadan dersler açıklayıcı animasyonlar üzerinden başarılı bir şekilde aktarılabiliyor.

Ses, resim, video gibi araçlar kullanarak oluşturulan, ilk ve ortaokullarda son dönemlerde öne çıkan dijital öyküler sayesinde öğrencilerin eğitim içeriklerini daha kolay ve hızlı kavramalarına yardımcı olan animasyonlar üzerinden anlatılıyor. 

Sanal Öğrenme 

Öğrenme süreçlerini iyileştirmek adına teknolojiden faydalanan ve yalnızca yüz yüze iletişime dayanmayan sanal öğrenme kavramı, klasik eğitim anlayışının aksine eğitimde zaman-mekan kavramlarını ortadan kaldıran, öğrencilere ve eğitimcilere çevrimiçi bir ortam sunan bir öğrenme sistemidir. Sanal laboratuvarlar derse fiziksel olarak katılamayan öğrenciler için eğitimin herkese ulaşabilir olabileceğinin bir örneği olarak gösterilebilir. 

Yapay Zeka 

Günümüzde yapay zeka ile ilgili yapılan çalışmaların eğitim alanına sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Yapay zeka teknolojilerin eğitim alanında karşımıza çıktıkları ilk örnek, yapay zeka sistemleri sayesinde öğrencilerin eksiklerini, ilgi duydukları konuları ve ihtiyaçların tespit edilebilmesini ve bunun sonucunda öğrencilere özel çalışma fonksiyonları sunmasıdır. Her öğrencinin aynı konuyu öğrenme hızları birbirine göre farklılık gösterir. Yapay zeka tarafından oluşturulan  kişisel eğitim programları öğrencilerin öğrenme süreçlerini kolaylaştırmaya yardımcı olan uygulamalardan biridir. 

Dijital Gen sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Çocuklar için Gelecek eğitimde kullanılan yeni nesil teknoloji uygulamalarını ülkemiz çocuklarına aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir