Öncelikle dijital çağın tam olarak gerçekte ne anlama geldiğini iyi bilmeliyiz. Bilgi çağı olarak da bilinen Dijital Çağ, 1970’lerde ilk bilgisayarın tanıtılması ile başlayan bir zaman dilimini bizlere tarif ediyor. Bilgi çağı ile birlikte bilgiyi özgürce ve hızlıca aktarma yönünde en önemli adımlar atılmış oldu.
Sanayi Devrimi tarım, üretim, madencilik, ulaşım ve teknolojide büyük değişiklikleri beraberinde getirdi. Bu dönemin dünyanın sosyal, ekonomik ve kültürel koşulları üzerinde derin bir etkisi oldu.
Bilgi Çağı ile birlikte ortaya çıkan birçok farklı buluş vardı, bunlardan en önemli olanı şüphesiz bilgisayardı. İnternet, insanların tek bir düğmeye dokunarak bilgiye erişmesine imkan tanıdı. İnsanlar internet sayesinde; alışveriş, iletişim, fatura ödeme, çalışma, eğitim, eğlence, yemek gibi her şeyi çevrimiçi olarak yapabilir hale geldiler. Bu durum hayatımızı ciddi ölçüde kolay ve pratik bir hale getirse de olumsuz etkileri de elbette yadsınamaz..İnternetin sağladığı bu kolaylıkların bizi zamanla biraz daha tembelleştirdiği fikrini siz de hiç düşünmüyor musunuz?
Tim Berners-Lee, Steve Jobs ve Bill Gates, Bilgi Çağının en önemli kişilerinden bazılarıdır. Berners-Lee, World Wide Web’i yaratan kişidir. Apple 1 adlı ilk etkili kişisel bilgisayarı yaratan Steve Jobs ise şu anda sahip olduğumuz bilgisayarların önünü açmıştır. Bill Gates ayrıca Bilgi Çağında önemli bir güce sahiptir. Bilgisayarlarla ilgili hemen hemen her şeyi yaratan Microsoft’un kurmuştur.
İnternet, şüphesiz bilgi çağının en önemli yeniliğidir ve insanların her şeyi yapma şeklini değiştirmiştir. Sanayi ülkelerini daha güçlü bir hale getirmiştir. Bu zaman dilimi, her gün yeni teknolojilerin yaratılmasıyla hükümetleri yeniden şekillendirdi. Dijital çağın bir getirisi olarak ülkeler artık daha gelişmiş ve etkili ordulara sahip olabilirler.
Bilgi Çağı, Girişimcilik Çağı olarak da bilinir. Artık girişimciler bir şirketi her zamankinden daha kolay kurabilme ve yönetebilme avantajına sahipler.
Dijital Çağ’ın Yerlileri
Bu nesilde ve bir sonraki nesilde teknoloji ile doğar doğmaz tanışanlar, bilgisayar teknolojileri konusunda yüksek bilgi ve donanıma sahip kişilerdir. Dijital yerliler olarak adlandırılan bu kişiler bilgisayar, video oyunları ve internete dair konulara tamamen hakimlerdir.
Dijital Çağ Hayatımızda Neleri Değiştirecek?
Günümüzde hayatımızın birçok farklı alanında kullandığımız akıllı uygulamaların ileri dönemler için hayatımızın çok daha fazla alanını kapsayacağı bir gerçek. Gündelik yaşamda işlerimizi hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına her yönden kullandığımız teknolojik cihazların teknoloji geliştikçe hayatımıza olan etkileri de genişlemeye devam edecek. Yakın gelecek için konuşulan teknolojilerden biri olan akıllı evler, hayatımızda yerini alarak güvenlik, kontrol ve konfor gibi farklı açılardan hayatımızda önemli bir yere konumlanabilirler.
Bunun yanında sosyal medya günümüzde hemen hemen herkesin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İlerleyen dönemlerde de sosyal medya uygulamalarının hayatımızdaki yerinin giderek artacağını tahmin etmek zor değil. Bir dizüstü bilgisayar ve internet ile insanlar artık evden daha fazla çalışabilirler. Tüm bunlarla birlikte, ilgi alanlarımız ve gizliliğimiz de internet kullanımına bağlı olarak her zamankinden daha fazla açığa çıkıyor.