Son yıllarda büyük ilgi görmeye başlayan ve en heyecan verici teknolojilerden biri olan Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi, çevremizdeki dünyayı deneyimlemenin yeni bir yoludur. Kullanıcıların fiziksel dünyada dijital içerikler ile etkileşime girmelerine dayanan bu teknoloji, son zamanlarda teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler ile daha çok konuşuluyor ve eğlenceden, iş uygulamalarına, eğitim-öğretim programlarından pazarlama kampanyalarına kadar birçok farklı alanda karşımıza çıkıyor.
Artırılmış gerçeklik teknolojisini en basit şekliyle, kullanıcıların çevrelerindeki dijital içerikleri fiziksel dünyanın üzerine bindirerek hem sanal hem de gerçek dünyadaki unsurların bir arada görünmesini sağlar. Kullanıcılar bu yeni teknolojiyi akıllı telefon, tablet ve özel gözlükler kullanarak deneyimleyebilirler.
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinde Hangi Teknolojiler Kullanılıyor?
Artırılmış gerçeklik için en yaygın kullanılan teknoloji, sanal nesneleri algılamak ve daha sonrasında bunları cihazınızın ekranında oluşturmak için kameraları ve sensörleri kullanan bilgisayar görüşüdür. Bu sayede kullanıcılar sanal öğelerle sanki gerçekten oradalarmış gibi etkileşime girebilirler. Bununla birlikte, Yapay zeka (AI), doğal dil işleme (NLP), jest tanıma, ses tanıma, dokunsal geri bildirim sistemleri, 3D haritalama sistemleri gibi teknolojiler de kullanıcıların Artırılmış Gerçeklik deneyimlerini daha gerçekçi ve eşsiz bir hale getirmek için kullanılan önemli teknolojilerden bazılarıdır.
Artırılmış Gerçeklik (AR) için yaygın olarak kullanılan teknolojilerden bazıları;
- Eşzamanlı konum ve haritalama (SLAM)
- Derinlik takibi
- Görüntü işleme ve projeksiyon
- Multimedya
- Nesne tanıma
- Yüz tanıma
- Coğrafi tabanlı AR
AR için özel olarak geliştirilen bazı teknoloji ve yazılım platformlarına Vuforia, Wikitude, EasyAR, ARKit ve ARCore örnek olarak verilebilir.