VR yani sanal gerçeklik anlamına gelen Virtual Reality, teknoloji dünyasında en güncel terimdir. VR aslında var olmayan dünyayı deneyimleme biçimidir. İnsanları zihinsel ve fiziksel olarak var olduğu yerden alıp sanki başka bir yere taşıyormuş gibi izlenim yaratır oysaki her şey yapay zeka, kurgu ve illüzyondan ibarettir. 3D alanda keyfini çıkarabileceğiniz dijital içeriktir.
İzlediğimiz filmler, bilgisayar veya telefondan indirip oynadığımız oyunlar, kitaplar, dergiler bizlere hayal gücü efekti verir fakat bunları yaparken hayalimizde kurduğumuz o dünyaya gidemeyiz. İşte VR tam olarak bu konuyu ele alıyor. Sanal gerçeklik, 3D bilgisayarlar tarafından yaratılan sanal yani illüzyonlu dünyada sanki uzayda dolaşmak, aya ayak basmak, uçak kullanmak ve savaşmak gibi eylemleri 3 boyutlu olarak bizlere yansıtır. 1965 senesinde Ivan Sutherland tarafından sanal gerçeklik gözlükleri ortaya çıkarıldı.
3 Çeşit Sanal Gerçeklik Gözlüğü Bulunmaktadır
- Bağlı sanal gerçeklik gözlükleri, bir bilgisayara HDMI veya USB gibi kablolarla bağlandığı anlamına gelir.
- Bağımsız sanal gerçeklik gözlükleri (ALL-IN-ONE-HMDS) bağlı sanal gerçek gözlüklerinden daha düşük kaliteli yapıdadır.
- Akıllı cihazlarla kullanılan sanal gerçeklik gözlükleri, adındanda anlaşıldığı üzere bu gözlükler telefon üzerinden sanal gerçeklik deneyimi yaratabilirler.
Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile Yakın Gelecek
Teknoloji ilerledikçe beraberinde getirdiği birçok yeni gelişmeler artık daha popüler olmaya başladı. Artık yapmak istediğimiz her şeyi tek bir tuş ile herhangi bir yere gitmeden yapabiliriz.
Gelecek yıllarda telefondan Youtube’dan bir video izlerken bunlara VR gözlükler büyük öncülük edecek. E-ticaret, internet haberleri, eğitim, alışveriş, turizm sektörü, sağlık, endüstriyel üretim, eğlence ve savunma gibi internet ortamında yapılabilen her şey VR teknolojisi ile hayatımıza yeni bir boyut kazandıracak.
Teknoloji ilerledikçe gelen yeni nesillerin çağlara ayak uydurması daha da basitleşecek ve artık insanlar tamamen sanal gerçeklik ortamında yaşamaya başlayacak. Örneğin çok gitmek istediğiniz fakat vakit bulup gidemediğiniz bir ülkeye sanal gerçeklik ortamında turlar düzenlenip köşelerinden bile geçemediğiniz sokaklardan geçebilir, bir kafede oturup sokakta gezen insanları izleyebilir ve dilediğiniz bir mekanda kitap okuyabilirsiniz.
Dijital Gen sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Çocuklar için Gelecek Türkiye’nin yeni nesil çocuklarına sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve hologram hakkında bilgi vermek adına çalışmalarını sürdürüyor.