Teknolojinin oldukça yaygın bir şekilde kullanıldığı günümüz toplumunda çocuklar içinde bu kullanım kaçınılmazdır. Birçok alana nüfus eden teknoloji küçük-büyük fark etmeksizin herkes tarafından kullanılmaktadır. Peki çocuklar için doğru teknoloji kullanımı nasıl olmalıdır? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Çocuklar teknolojik cihazlarla tanışmadan önce içerikler aile kontrolünden geçmeli ve olumsuz içeriklerle karşılaşmaları engellenmelidir. Çocuklar aileleri tarafından yapması beklenen hareketi (yemek yemek, ağlamak, parka gitmek, bir şey istemek) yapmadığı durumda ebeveynler teknolojik aletlere başvurarak o hareketleri sadece kısa süreli baskılamaya yol açar. Bu durum, çocuklarda alışkanlık haline gelerek çocukların dezavantajlı bir konuma düşmesine sebep olur. Küçük yaşlarda bu yola başvuran bireyler ileri zamanlarda çocuklarla iletişim kurmada problem yaşayabilir.
Çocuklar Teknoloji ile Tanışırken Yaş Aralığı Faktörü
0-2 Yaş: Çocuğun ailesiyle yeni yeni tanıştığı bu yaş aralığı, ailesi tarafından daha çok fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığı bir dönemi kapsar. Bu dönem teknolojik aletlerle tanışma yaşı değil onun yerine kendi motor becerilerini keşfetmeye başladığı yaş aralığıdır.
2-5 Yaş: Teknolojik cihazlarla çok haşır neşir olduğu bir yaş değildir. 30 dakika ila 45 saat aralığında teknolojik cihazlarla vakit geçirebilir. Fakat izleyeceği ve oyun oynayacağı içerik ebeveynleri tarafından kontrol edilmelidir.
6-9 Yaş: Çocuklar bu yaş aralığında daha hiperaktif bir döneme girer. Arkadaş edinildiği bu dönemde çevre etkisiyle teknolojik aletlere daha da düşkün olabilir. Online dersler, eba ve eğitici içerikler dışında teknolojik kullanım 1 saati geçmemelidir.
9-12 Yaş: Online dersler, eba ve eğitici içerikler dışında hafta sonu da teknolojik cihazlara kullanım izni verilebilir. Fakat cihazda geçirdiği vakit çerçevesinde yine aile denetiminde olmalıdır. Bu denetim baskılayıcı değil yapıcı bir düzeyde olursa çocuk aile ile iletişimini daha iyi tutar.
12 Yaş ve Sonrası: Bu dönem çocukların artık bilişsel fonksiyonlarının daha da farkında olarak hareket ettiği dönemdir. Ailenin örnek alındığı bu dönem, çocukların yapmamasını istediğiniz ya da doğru olmayan teknoloji kullanımlarından bahsederken aile tarafından tam tersi bir düzeyde kullanıldığında çocuk tarafından etkisi azalır. Çocuğunuzun öğrenmeye açık olduğu bu dönemde ilgi alanlarını keşfetmeye çalışıp boş zaman aralığını olumlu aktivitelerle doldurmanız çocuğunuzun gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Kısıtlamak Yerine Öğretin
Çocuğunuzu kısıtlamak yerine onunla teknolojik cihazların olumlu tarafları olduğu gibi olumsuz yönlerinden de bahsedin. Kızmak, bağırmak, geçiştirmek ya da oyalanması için teknolojik cihazlar verilmesi doğru değildir.
Oynamak İstediği Oyunu ve İzleyeceği İçerikleri Siz Belirleyin
Bu yaş aralıkları yönlendirmeye oldukça açıktır. Bu dönemi çocuklarınız ile birlikle sağlıklı vakit geçirerek yöneltebilirsiniz. Eğlenirken öğrendiği içerikler keyif almalarını sağlarken bir yandan da öğrenmelerine etki eder. Herhangi bir şeyin karşılığında seçenek olarak teknolojik cihazı sunmayın. İzlediği videoları kontrol edebilmek için kendi YouTube hesabınızdan izlemesini sağlayabilirsiniz.
Çocukların eğlenirken öğrendiği, ödül olarak teknolojik cihaz verilmediği, yaş aralığına uygun bir düzeyde teknolojik cihazlarla tanıştırmak ve buna uygun hareket etmek teknolojinin negatif etki etmesinin önüne geçerek pozitif bir etki etmesini sağlar.
Çocuklar için Gelecek tam da bu noktada devreye giriyor. Proje sahibi Dijital Gen, çocuklarımıza teknolojinin güvenli kullanımını aktaran ve bu konuda yönlendirmelerde bulunmaktadır.