Son zamanlarda giderek daha fazla duymaya başladığımız yeni nesil teknolojilerden biri olan Hologram teknolojisi, yakın gelecekte çok farklı alanda hayatımızda yer edinebilir. Lazer ışınlarını kullanarak 3 boyutlu görüntü elde etmeyi sağlayan hologram teknolojisi, bir görsele birçok farklı yöntemle 3 boyut kazandırmanın mümkün olduğu bir teknolojidir. Hologram teknolojisinin çalışma mantığına bakıldığında, nesnelerin görüntüleri lazer yardımıyla 3 boyutlu olarak kaydedilir ve elde edilen bu görüntüler tekrar 3 boyutlu olarak sunulur.
Peki, hologram teknolojisinin günümüzde kullanım alanlarını, bu teknolojinin nerelerde karşımıza çıktığını ve hayatımızı nasıl kolaylaştırdığını biliyor musunuz? Bu yazımızda hologram teknolojisi hakkında merak edilenleri sizler için açıklamaya çalıştık. Günümüzün en ilginç teknolojilerin biri olan Hologram teknolojisini gelin birlikte daha yakından inceleyelim!
Hologram Teknolojisi Nerelerde Kullanılıyor?
Tarihte biraz geriye doğru gidecek olursak, hologram teknolojisinin taklit ve korsancılığın önüne geçmek amacıyla geliştirildiğini görürüz. Çıkış noktası güvenlik olan ve zamanında basit bir fotoğrafçılık tekniği olarak bu teknolojinin günümüzde katettiği yol ve hologram teknolojisinde yaşanan gelişmeler ise oldukça dikkat çekici. Tabii bugün hologram teknolojisinden daha sık bahsedebiliyorsak bunun en önemli nedenin lazer teknolojisi olduğunu bilmeliyiz.
- Günümüzde hologram teknolojisinden en çok yararlanan alanların başında eğitim ve sağlık alanı yer alır. 3 boyutlu hale getirildiğinde öğrenciler tarafından çok daha ilgi ve dikkat çekici bir hale dönüşen eğitim materyalleri, öğrencilerin öğrenme süreçlerini kolaylaştırmak adına son derece büyük bir etkiye sahip. Ayrıca görsel hafızayı güçlendirme noktasında da oldukça başarılıdır.
- Sağlık alanında da tıp eğitimlerin holografik görüntüler üzerinden verilmesi eğitim süreçlerini daha verimli hale getirme noktasında faydalı olmaktadır. Örneğin insan anatomisinin 3 boyutlu bir şekilde incelenmesi eğitim süreçlerinin çok daha verimli gerçekleşmesini sağlamaktadır.
- Hologram teknolojinin bir diğer kullanım alanlarından biri de veri saklamadır. Hologram teknolojisi sayesinde veriler 3 boyutlu ve güvenli olacak şekilde saklanabilir.
- Hologram teknolojisi belgede sahtecilik yapma gibi hepimizin en çok çekindiği güvenlik sorunlarına karşı da önemli avantajlar sunmaktadır. Bu teknolojide kimlik belgesi, kredi kartları gibi önemli belgeler güvenli bir şekilde sağlanır ve sahtecilik uygulamalarına karşı geliştirilmiş önemli uygulamalardan biridir.
- Hologram teknolojisi ayrıca yeni reklam trendlerinden birini oluşturmaktadır. 3D hologram teknolojisinin kullanıldığı dikkat çekici bir alan olan reklam sektöründe ürün ve hizmet tanıtımlarını geleneksel tanıtımlardan farklı bir yere taşıyarak gerçekleştirmek mümkün. Özellikle yurt dışında markalar tarafında sıkça kullanılan 3D hologram, reklamları görsel olarak daha dikkat çekici ve merak uyandırıcı hale getirmektedir. Özetle hologram sayesinde ürünlerin popülerliği artırılarak müşterilerin uzun yıllar unutamayacakları reklam çalışmalarına imza atılabiliyor.
Dijital Gen sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Çocuklar için Gelecek Türkiye’nin yeni nesil çocuklarına sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve hologram hakkında bilgi vermek adına çalışmalarını sürdürüyor.